Hoeveel stukjes puzzel past bij welke leeftijd?

Puzzelen is goed voor de motoriek, helpt het probleemoplossend vermogen en is gewoon heel erg leuk om te doen. Of je er goed aan doet om een kinderpuzzel te kopen, hoef je dus niet aan te twijfelen. Wat soms wel lastig is, is inschatten hoeveel stukjes puzzel past bij welke leeftijd.

Hoeveel stukjes puzzel kopen

Geen kind is hetzelfde. Daarom is mijn advies om vooral naar de ontwikkeling van het kind te kijken. Er zijn situaties waarbij dat niet altijd mogelijk is, dan is het fijn dat er daarnaast ook globale richtlijnen zijn die je kunt aanhouden:

  • tot 3 jaar: 10 stukjes
  • 4 jaar: 25 stukjes
  • 5 jaar: 50 stukjes
  • 6 jaar: 100 stukjes
  • 7 jaar: 200 stukjes
  • 8 jaar: 300 stukjes
  • 9+ jaar: 500 stukjes

Je hoeft maar een blik hier in de webshop te nemen om te constateren dat niet elk puzzelmerk bovenstaand schema aanhoudt. Zij wegen uiteraard naast het aantal stukjes nog heel veel meer mee. Desondanks is het fijn om als je een legpuzzel wilt kopen, weet in welke richting je het moet zoeken.

Puzzels voor een dreumes

Als kinderen 1 zijn, kunnen ze gaan kennismaken met puzzels. In het begin is het vooral aftasten, voelen en in de mond stoppen, maar je zult zien dat ze snel begrijpen wat de bedoeling is. Er mag aandacht zijn voor het materiaal dat je aanbiedt. Denk aan hout in verband met de hygiëne. Hout kun je makkelijk afnemen en kan bovendien wel tegen een stootje. Wat ook belangrijk is, is de kwaliteit van de inkt die gebruikt is. Het liefst kies je voor de allerjongsten een puzzel die bedrukt is met plantaardige inkt.

Puzzels voor peuters

Waar de puzzels voor dreumesen, bijvoorbeeld de zogenaamde noppenpuzzels, gaan om het passen van 1 stuk in de bijbehorende uitsparing, kunnen peuters echt met een legpuzzel aan de slag. Start met een puzzel van maximaal tien stukjes met kleurrijke en contrastrijke puzzelstukjes en bouw het vanaf daar op naar meer stukjes. Probeer ook eens een voelpuzzel. De verschillende structuren geven een extra dimensie aan de puzzel. Thema’s die kleine kinderen leuk vinden zijn onder andere dieren, voertuigen en tekenfilmhelden.

Puzzels voor kleuters

Ook kleuters vinden deze thema’s nog reuze interessant. Wel kun je nu het aantal stukjes puzzel verhogen naar 25 stuks voor een vierjarige en 50 stuks voor een kind van vijf jaar. Van kwalitatief goede puzzels heb je langer plezier. Kinderen van deze leeftijd vinden het heerlijk om languit op de grond te spelen. Speel hierop in met een mooie vloerpuzzel met grote stukken.

Puzzels voor 6-8 jaar

Het is heel bijzonder om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen en het speelgoed natuurlijk met ze meegroeit. Maar hoeveel stukjes puzzel is geschikt voor een 6, 7 en 8 jarige? Voor oudere kinderen mag je niet alleen het aantal stukjes verhogen naar 100, 200 en zelfs 300, je kunt ook uitkijken naar bijzondere puzzelvormen zoals 3D puzzels.

Wat ook leuk is, is dat je nu samen zogenaamde familiepuzzels kunt maken. Dit zijn puzzels van 100 tot en met 500 stukjes met illustraties die zowel voor jong als oud leuk is. Samen puzzelen is gezellig, ontspannend en een fijne familie bezigheid.

Puzzels voor kinderen van 9 jaar

Vanaf een jaar of 9 kunnen kinderen in hun eentje puzzels van meer dan 300 stukjes maken. Ook speciale puzzels zoals gold foil, zoek en vind en magic 3D puzzels zullen in de smaak vallen. Hoewel alle puzzels in een bepaalde mate educatief zijn, zijn er puzzels die hierin een stapje verder gaan. Denk aan onderwerpen zoals topografie en ons zonnestelsel. Spelend leren dus.

Puzzelen is voor iedereen

Puzzelen is leuk voor alle leeftijden. Van voelpuzzels voor de allerkleinsten tot de zogenaamde “onmogelijke” puzzels voor volwassenen. Of je plezier beleeft aan een puzzel hangt zeker af van de illustratie, maar ook het aantal stukjes van een legpuzzel is bepalend. De kunst is om een puzzel te vinden die goed te maken is, maar je wel een beetje uitdaagt. Het bovenstaande schema geeft je zoals gezegd hierin een goed voorzetje, maar is zeker niet leidend. Vertrouw op je gevoel, smaak en wat je weet over het kind in kwestie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze website wordt er gebruik gemaakt van cookies. Door deze website te blijven gebruiken, ga je hiermee akkoord. Wil je meer info over hoe ik omga met je privacy klik dan op "meer info".